Kouvolan Urheiluakatemia, Kymenlaakson Liikunta ja Mehiläinen Oy järjestävät jälleen urheilulääketieteen illan. Seminaari järjestetään perinteisesti Kouvola-talolla (varuskuntakatu 11) torstaina 18.2.2016 klo 18.00 – 20.00. Nyt illan aiheena on Urheilijan elämänpolku.
Mikko Salasuon ja kumppanien kattava tutkimus huippu-urheilijoiden elämänkulusta julkaistiin vuonna 2015. Yli 500 sivuinen teos pohjasi 78 suomalaisen huippu-urheilijan elämäkertahaastatteluihin ja poikkeuksellisen mittavaan kansainväliseen tutkimusnäyttöön. Tulokset haastavat suomalaisen urheilujärjestelmän tarkastelemaan toimintaansa ja käytäntöjään uusista näkökulmista. mm. prosessit, sosiaaliset verkostot, pääomat, keskeiset siirtymät ja yksilöiden oma toiminnan, joiden kautta kasvetaan huippu-urheilijoiksi.
Salasuo tulee kertomaan mm. eri siirtymävaiheista. Aidosti menestyneillä urheilijoilla siirtymä etsimis- ja kokeiluvaiheeseen tapahtuu 6-7 – vuoden iässä. Siirtymä paikantuu 12–13 –vuoden ikään, jolloin siirrytään kehittymisvaiheeseen. Siirtymä panostusvaiheeseen on ajoittunut 15–16 –vuoden kohdille. Viimeinen siirtymä, eli huippuvaihe ajoittuu vasta 18 vuoteen tai sen jälkeen.
Salasuo on itse kirjoittanut mm. heidän ja muidenkin tutkimusten osoittavan, että panostusvaiheen fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset elävät vielä hyvin paljonkin. Yllä kerrotut siirtymät ovat lähinnä alarajoja siirtymien paikantumiseen. Eli siirtymät voivat tapahtua myöhemminkin. Ne, jotka huipun ovat saavuttaneet nousevat esiin vasta huippuvaiheen kynnyksellä.
Sosiaalinen ympäristö (kaverit, vanhemmat, koulu, yksittäiset opettajat, fysioterapeutit yms.) ovat kaikki tärkeässä roolissa tukemassa urheilijanelämänpolkua. Salasuo tulee avaamaan millaisia kaikkia verkostoja menestyneet urheilijat ovat tarvinneet / käyttäneet. Olethan sinä mieluummin mukana tukemassa, etkä rakentamassa huomaamatta jopa esteitä??
Mikko Salasuo on vuonna 1972 syntynyt talous- ja sosiaalihistorian dosentti. Hän on julkaissut 14 kirjaa ja yli sata tieteellistä julkaisua. Monipuolisen tuotannon yksi tärkeä haara on liikunta- ja urheilututkimus.
Seminaariin käytännön toimijoiden kokemuksia ja odotuksia kertoo nuoren juoksijan Alisa Vainion valmentaja Rami Virlander. Alisa tuli tutuksi kansalle syksyllä alittamalla maratonilla Rion olympiarajan. Nuoren ikänsä vuoksi hän ei pääse mukaan olympialaisiin.
Viimeistään syksyn menestyksen kautta Alisalle ja Ramille kirkastui näkymä urheilijan tarpeista ja haasteista. Näistä näkymistä Rami kertoo.
Seminaarin lopussa on varattu myös kahdelle paikalliselle nuorelle urheilijalle lyhyt kommenttipuheenvuoro.
Seminaari on maksuton.
Seminaarisaliin mahtuu 300 kuulijaa. Ilmoittautumisia ei oteta ja sali täytetään saapumisjärjestyksessä.
TERVETULOA!
Liitteet
Urheilijan elämänpolku – seminaari 18.2.2016