Kymenlaakson Liikunta, Kouvolan Urheiluakatemia ja Mehiläinen Oy järjestivät urheilulääketieteen illan Kouvola-talolla. Järjestyksessään 10:nnen seminaarin aiheena oli antidoping ja ravitsemus. Puhujina olivat Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK, ent. ADT) testauspäällikkö Katja Huotari, ravitsemusasiantuntija Olli Ilander ja lääkäri Heikki Laapio Mehiläinen Oy:stä.
Testauspäällikkö Katja Huotari kertoi omassa esityksessään antidopingtyöstä ja ylipäätänsä laajemmin miten ja millä resursseilla SUEK toimii. Esimerkiksi dopingtestauksia SUEK teki vuonna 2015 noin 2500. Tehtiin sekä virtsa että veritestejä. Dopingtestaajat toimivat suurimmaksi osaksi otopohjalta ja joukossa on terveydenhoitajia, sairaanhoitajia, taksikuskeja jne. Kaikkia testaajia yhdistää se, että heillä on palava halu olla urheilussa mukana. Antidopingtyöhön käytettävissä olevaa talousresurssia on SUEK ry:llä käytettävissä reilu 3 miljoonaa euroa vuonna 2017. Dopingvalvonta on kehittynyt viimeisen parinkymmenen vuoden aikana erittäin paljon sekä Suomessa että maailmalla. Tällä hetkellä suomalaisista huipuu-urheilijoista 100 täyttää joka päivä olinpaikkatietonsa järjestelmään, jotta tarvittaessa SUEK heidät löytää testausta varten. Lopuksi Katja Huotari pyysi kaikkia salissa olleita noin 50:tä kuulijaa tekemään antidopingtyötä. Vain siten urheilun eettinen työ jalkautuu kentälle seuroille, valmentajille, urheilijoille jne.
Lääkäri ja SUEK: ry:n valvontalautakunnan jäsen Heikki Laapion aiheena oli valvontalautakunnan ajankohtaiset asiat ja dopingrikkomukset. Laapiolla on pitkä kokemus antidopingtyöstä, joka ulottuu 80-luvulle asti. Laapio on toiminut KPL:n ja KooKoon lääkärinä ja oli mukana mm. Lahden MM-kisoissa v. 2001. Laapio kävi läpi esityksessään valvontalautakunnan toimintaa, jossa on mukana mm. lääkäreitä ja juristeja. Dopingrikkeitä ja sen tasoja on erilaisia. Erittäin tärkeätä on, että urheilijan oikeusturva toteutuu, jos hän syyllistyy dopingrikkeeseen. Esityksen lopuksi Laapio otti esille ”tapaus Johaugin”. Johaug lähtökohtaisesti syyllistyi dopingrikkeeseen, josta pitäisi saada 4 vuotta kilpailukieltoa. Tuomio oli kuitenkin 13 kuukautta, tosin tapauksen käsittely on vielä kesken.
Ravitsemusasiantuntija ja elintarviketieteiden maisteri Olli Ilanderin aiheena oli ravintolisät ja doping. Huomioitavaa oli se, että vuoden 2016 9:stä dopingrikkeestä kolmella oli yhteys käytettyihin ravintolisiin. Ilanderin korosti, että urheilijoiden on oltava erityisen tarkkana mitä ravintoa he suuhunsa pistävät. On olemassa kansainvälisiä ns. ”sertifikoituja” tuotteita, joissa on leima informed sport tai informed choice. Nämä ovat tuotteita, joissa on luotettava raaka-aineiden alkuperä.
Nämä http://www.informed-sport.com/ ja http://informed-choice.org/ ovat WADA:n hyväksymiä ravinteiden testaajia. He testaavat samojen tuotteiden eri valmistuserätkin. Kun urheilija tarkastelet tuotteiden puhtautta, niin varmista aina myös valmistuserä, koska niissä on eroja!
Olli painotti myös, että mikäli (varsinkin kotimainen) tuote ei löydy listalta testattuna, niin se ei tee siitä epäpuhdasta. Esimerkiksi elintarviketehtaassa tehdyillä tuotteilla on tarkemmat hygienian yms. valvonnat kuin jossain ns. nyrkkipajassa valmistetuilla tuotteilla. Valmistaja voi esim. käyttää GMP standardia. (Good Manufacturing Practise)
Seminaarin aikana ja lopuksi järjestäjät kiittivät puhujia ja kuulijoita aktiivisesta osallistumisesta seminaariin. Osallistujilta kysytään palautetta seminaarin sisällöstä, jonka jälkeen tehdään päätökset syksyn seminaarin aiheesta. Kiitos kaikille ja syksyllä nähdään taas urheilulääketieteen merkeissä!
Materiaalit:
Katja Huotarin esitys:
Heikki Laapion esitys:Heikki Laapio – valvontalautakunta
Olli Ilanderin esitys: Ravintolisät ja doping