Uusi opinto-ohjelma tarjoaa nuorille urheilijoille väylän päästä kiinni korkeakouluopintoihin lajiharjoittelun ohessa.

Mistä on kyse?

Kymenlaaksossa parannetaan nuorten urheilijoiden mahdollisuuksia päästä korkeakouluopintoihin
Tähän mennessä XAMK Basketball Academyssä (XBA) on suorittanut opintoja parisenkymmentä opiskelijaa
Kymenlaakson ammattikorkeakoulun opinto-ohjelmassa yhdistyvät koripalloharjoittelu ja opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ja Mikkelin ammattikorkeakoulu yhdistyvät vuoden vaihteessa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluksi (XAMK)

KOUVOLA Nuorten urheilijoiden mahdollisuudet päästä korkeakouluopintoihin paranevat Suomessa. Kymenlaakson ammattikorkeakoulu käynnisti elokuussa opinto-ohjelman, jossa yhdistyvät lajiharjoittelu ja opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Yksi opinto-ohjelman lajeista on koripallo. Tähän mennessä XAMK Basketball Academyssä (XBA) on suorittanut opintoja parisenkymmentä opiskelijaa.

Yksi heistä on 20-vuotias koripalloseura Kouvojen sopimuspelaaja Ilmari Toikkanen. Hänen tavoitteenaan on päästä opiskelemaan fysioterapeutiksi.

– XBA:ssa pystyy samaan aikaan opiskelemaan ja pelaamaan korista hyvällä tasolla. Avoimen puolella pystyy käymään kursseja, niin ettei tarvitse kotona lukea niin paljoa. Samalla pystyn treenaamaan pääsykokeisiin opettajan tuella, sanoo Toikkanen.

Toikkasen tavoitteena on suorittaa avoimen puolella 60 opintopistettä, jolla saa hakukelpoisuuden ammattikorkeakouluun. Osallistumalla koripalloharjoituksin hän saa kasaan niistä 15.

Jos Toikkanen pääsee opiskelemaan ammattikorkeaan fysioterapeutiksi, voi hän hyväksilukea avoimessa suorittamansa opinnot.

– Kyllä pitää olla joku varasuunnitelma koripallon lisäksi. Koskaan ei tiedä, että katkeaako ura esimerkiksi loukkaantumiseen. Lisäksi koulun puolella voi verrytellä aivoja, mikä hyödyttää koriskentällä. Se on parempi kuin, että pelaisi päivät pitkät pleikkaria kotona, naurahtaa Toikkanen.
”Rakennetaan polku ammattikorkeakouluun”

Nuoren koripallolupauksen mielestä XBA tarjoaa hyvät puitteet urheilun ja opiskelun yhdistämiseen.

– Kurssit on suunniteltu niin, että koulu ei haittaa treenejä. Tämä on Suomesta puuttunut, että yliopistossa pystyisi aamulla vetämään treenit ja illalla taas uudestaan. XBA on nyt siihen matkalla, kertoo Ilmari Toikkanen.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu näkee koripalloakatemian polkuna opintoihin.

– Ohjelman hyöty ja erilaisuus tulee siitä, että siinä rakennetaan aktiivisesti urheilevalle polku ammattikorkeakouluun, sanoo avoimen ammattikorkeakoulun aluevastaavaa Anne Sundström Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta.
Aamuharjoitukset neljästi viikossa

XAMK Basketball Academyssä aamuharjoitukset pidetään neljästi viikossa. Koripalloharjoittelu tapahtuu Kouvolassa. Urheilun lisäksi opintoihin kuuluu etäopiskelua.

Kurssit on suunniteltu niin, että koulu ei haittaa treenejä. Tämä on Suomesta puuttunut, että yliopistossa pystyisi aamulla vetämään treenit ja illalla taas uudestaan. XBA on nyt siihen matkalla.
Ilmari Toikkanen

– Urheiluakatemioita löytyy useita Suomesta, mutta ne keskittyvät toisen asteen opiskelijoihin. Siitä eteenpäin urheilun ja aamuharjoittelun yhdistäminen on hankalaa. Tässä haetaan sitä, että aamuharjoittelu onnistuisi myös niille, jotka eivät ole ammattijoukkueessa, sanoo XBA:n päävalmentaja Harri Mannonen.

Toistaiseksi akatemian lajina on koripallo, mutta jatkossa toiminta voi laajentua koskemaan jalkapalloa. XBA:ssa opiskelee niin pelaaja- kuin valmentajaopiskelijoita.

– Koripalloakatemiaan ei pääse pelkästään ilmoittautumalla. Pitää täyttää tietty urheilullinen taso, myös valmentajien, että pystyy toimimaan. Sen sijaan meillä ei ole ikään tai koulutustaustaan liittyviä kriteerejä.

– Opiskelijoilla on monenlaisia tavoitteita. Jollain se voi olla opiskelupaikan saavuttaminen. Toisella harjoittelu tutkinnon ohella. Jollekin se on tapa tehdä aamuharjoituksia, lisää Harri Mannonen.
Ulkomailla opiskelu

Koripallo on suosittu urheilulaji korkeakouluissa Euroopassa ja sen ulkopuolella. Jatkossa koripalloakatemian tavoitteena on kansainvälistyä.

– Ulkomailla opiskelu on opiskelijoista itsestään kiinni. Se edellyttää kunnianhimoa ja sitä, että opiskelijat haluavat käyttää sellaista väylää, kertoo Harri Mannonen.

Yksi XBA:n opiskelijoista on lähdössä tutustumaan Venäjälle yliopistojen väliseen koripalloliigaan. Joulukuussa aamuharjoituksissa käy valmentamassa belgialainen valmentaja.

Päävalmentaja näkee XBA:n myös ammattikorkeakoululle hyödyllisenä.

– Akatemian pitäisi lisätä XAMKin kiinnostavuutta ja vetovoimaa. Samalla se edesauttaa paikallista urheilua, sanoo Harri Mannonen.