Kouvolan Urheiluakatemia, KymLi ja Mehiläinen järjestivät yhteistyössä urheilulääketieteen illan jo 11. kerran! Aiheena oli tällä kertaa uni, lepo ja palautuminen.
Seminaari oli houkutellut paikalle noin 250 kuulijaa!
Luennoitsijat olivat työpsykologi, uniasiantuntija Anneli Kellberg, KIHU:n johtava asiantuntija, liikuntatieteiden tohtori Ari Nummela ja Olympiavoittaja Sami Jauhojärvi.

Anneli Kellberg: Unta on saatava riittävästi ja sen pitää pitää olla laadultaan hyvää. On yksilöllisiä eroja montako tuntia riittää unta kenellekin, mutta noin 7,5 h yössä aikuiselle on pääpiirteittäin riittävä määrä.

Ari Nummela toi esityksesssän esille huippuvalmennuksen yksityiskohtia. Eri lajien huippu-urheilijoille on tehty mittauksia, joista voidaan päätellä pitkällekin ajalle taaksepäin mistä esim. ylikuormitus / alipalautumistila johtuu.
Sami Jauhojärvi toi esityksessään esille käytännön kokemuksia. Miten hän huippu-urheilija huolehtii, että palautuminen on riittävää? Jauhojärvi nosti esille laadukkaan ravinnon. Ennen Sotsissa 2014 saavutettua olympiavoittoa hän muutti ravintotottumuksiaan syskyllä 2013. Hän söi 5 kerran sijaan 6 kertaa päivässä. Mm. proteiinia hän lisäsi ruokavalioon. Sami halusi, että mistään ei kiinni menestyminen. Ainoa, jossa oli kehitettävää oli ravinto. Palautumisen kannalta on myös olennaista, että esim. tiukan leiriviikon jälkeen ei lopeteta harjoittelua kokonaan, vaan porrastettuna kevennetään. Lihaksisto voi mennä ns. ”shokkiin” jos harjoittelu lopetetaan kokonaan ja näin ollen palautumista ei tapahdu riittävästi. Nuorille urheilijoille Jauhojärvi antoi ohjeita. Täytä harjoituspäiväkirjaa! Jos ei esim. kehity urheilijana ja urheilumenestystä ei tule, niin aina voi palata harjoituspäiväkirjaan vuodelta ja kuukaudelta x, että oliko harjoittelussa jotain ”vikaa”?