Kouvolan Urheiluakatemian uutena toimintana on käynnistynyt XBA - XAMK Basketball Academy. XBA tuli osaksi Kouvolan Urheiluakatemian toimintaa varsin tiukalla aikataululla. ”Heinäkuussa sain puhelinsoiton idean isä ja XBA:n päävalmentaja Harri Mannoselta, että alunperin Kotkan Metsolaan suunniteltu XBA ei käynnistykään siellä ja kysyi, että onko mahdollista käynnistää XBA Kouvolan Urheiluakatemian kautta” sanoo akatemiajohtaja Timo Pahkala ja jatkaa ”Kouvolan Urheiluakatemia oli valmis ottaa haasteen vastaan ja ensimmäiseksi lähdettiin selvittämään tilakysymyksiä”.
XBA on ollut toiminnassa Kouvolassa parisen viikkoa ja toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Koripalloilijoilla on mahdollisuus neljään aamuharjoitukseen viikossa. Harjoituspaikkoina on tällä Kouvolan Kuntotalo ja KSAO:n Tornionmäen liikuntahalli. XBA:ta on ideoitu muihinkin lajeihin ja mm. jalkapalloilijoille pidettiin infotilaisuus. Muutama jalkapalloilija tarttuikin tilaisuuteen. Kaikkiaan em. opintoja suorittaa noin 20 opiskelijaa Kouvolan ja Kotkan kampuksissa.
XBA3XBA2
Mikä on XBA?

XBA on lukuvuoden mittainen opinto-ohjelma, jossa yhdistyvät opiskelu Kyamkin avoimen ammattikorkeakoulun opinnoissa ja tavoitteellinen koripalloharjoittelu Kyamk:n (1.1.2017 XAMK:n Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun) Kouvolan kampuksella. Opiskelijat harjoittelevat ja pelaavat jossakin seurajoukkueessa.

Kenelle?
Koripalloilijoille, jotka haluavat aloittaa korkeakouluopinnot ja kehittyä urheilijoina. Tavoitteena voi olla esim. ura ammattikoripalloilijana tai opiskelu ja urheilu ulkomailla yliopistossa. Pelaajien lisäksi opinnot sopivat urallaan eteenpäin pyrkiville valmentajille. Opiskelu alkoi 15.8.2016 ja päättyy 28.4.2017. Opintoja voi suorittaa sekä suomeksi että englanniksi.

Mitä voin opiskella?
Tavoitteena on suorittaa lukuvuoden aikana 60 opintopistettä avoimen AMK:n opintoja miä antaa hakukelpoisuuden hakeutua XAMK:n tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa. Suoritetut avoimen AMK:n opinnot luetaan hyväksi tutkinto-opinnoissa. Hyväksiluettavien opintojen määrä/laajuus määräytyy tutkintokohtaisesti.

Tarjolla olevat opinnot:
syksy 2016
- orientaatio amamttikorkeakouluopintoihin 5 op
- ensiapu 1, 2 op
- anatomia, fysiologia ja patofysiologia, 5 op
- liikuntafysiologia, 5 op
- urheilulääketiede, 5 op
- huippukoripallon taktiset ja tekniset perusteet, 8 op syksyllä 2006 ja 7 op keväällä 2017
kevät 2017
- matematiikan ja fysiikan perusteet, 5 op
- englannin valmentavat kurssit, 5op
- sosiaali -ja terveysalan englanti, 5 op
- liikkujan ravitsemus, 5op (verkko-opinnot)
- oman valinnan mukaisesti, 5 op

Mitä maksaa?
Opiskelija vastaa itse omista kuluistaan. Avoimen AMK:n opiskelija ei ole oikeutettu opintososiaalisiin etuihin. Opinnot avoimessa AMK:ssa maksaa 10 e / opintopiste. Opiskelijan suorittaessa laajempia kokonaisuuksia/opintomääriä käytössä on maksukatto 300 e / lukuvuosi.

Lisätietoja:
Auli Kasurinen auli.kasurinen(a)kyamk.fi
Harri Mannonen, puh 040 533 2768 tai harrimannonen(a)hotmail.com
Timo Pahkala puh 040 354 2530 tai timo.pahkala(a)kymli.fi